mandag 21. mars 2011

Salt til maten

Lysekrone i St. Kingas kapell.
Laget av salt, selvfølgelig!
Om gårsdagen var uvirkelig, har denne dagen vært minst like rar - på en helt annen måte. Det er et uttrykk som heter "det er ikke gull alt som glimrer".  I saltgruvene i Wieliczka kan man trygt si at det er salt alt du ser. Ihvertfall hvis du ikke regner med alt treverket som må til for å bygge opp saltgruvene.

Jeg har ikke sett på makan! Det startet med å gå uendelig langt nedover trapper som aldri ville ta slutt, og da vi kom til bunnen, så var vi på 90 meters dyp. Det var en behagelig temperatur der nede, med 14-16 grader konstant, og lokalguiden sa at vi skulle ta ekstra dype åndedrag, for dette var sunne greier! Hun sa også at det er helt greit å slikke veggene, men vær så snill å ikke spis kunstverkene... Hm. Skal prøve å la være. Og for noen kunstverk! Dette er altså skulpturer som er laget av gruvearbeidere fra helt tilbake til middelalderen, og var i virksomhet helt fram til 2006. Rom etter rom, og lengre og lengre ned ble det bare mer og mer spektakulært - helt til vi kom til St. Kingas kapell. Et helt ubeskrivelig rom, som er i sin helhet hogd ut i salt, og er verdens største underjordiske helligdom, med plass til 500 troende. Etter å ha kommet inn der, satte de på Elgars "Pomp and Circumstance", og leverte et vakkert lysshow. Jeg får gåsehud bare av å tenke på det.

Saltgruven teller 9 nivåer, som strekker seg helt til 327 meter under jorden. Dette underjordiske landskapet er på omtrent 7,5 millioner kubikkmeter. Den samlede lengden av ganger utgjør over 300 kilometer, hvor 2 kilometer er åpnet for turister. Gjennom syv hundre år har bergmenn hogd ut 2040 underjordiske kamre her. Kilde: Wikipedia

Vi tok en artig liten gruveheis til toppen, og vel oppe var det strålende solskinn. Jeg tok farvel med gruppen her, for jeg skulle selv på hotellvisning på 5 hoteller i Krakow.

Etter visningsrunden fikk jeg oppleve det som våre skolegrupper ofte får ta del i (bokstavelig talt!) - nemlig folklore. Dette er altså ungdommer som er omtrent på alder med våre egne skolegrupper, og som i tillegg til å ha en fantastisk oppvisning i tradisjonell dans, også byr opp til dans for våre ungdommer! Mye latter og sjenerte dansetrinn, men en fantastisk måte å bringe to kulturer sammen!


I morgen er det farvel til Polen for denne gang, for da setter vi kursen mot Praha og Tsjekkia. Dette var en utrolig dag. Positiv, kreativ, givende og glad.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar