tirsdag 15. februar 2011

Inntrykk, smil og god mosjon

Dag 3

Dagen idag startet godt - etter en god natts søvn på vårt hotell - Park Inn. Et kjempebra hotell midt i hjertet av Berlin, på Alexanderplatz. Middagen i går var helt super - en buffet med alt mulig varmt og kaldt. Det samme kan jeg også si om frokosten. Det var godt (og ganske smart) å våkne uthvilt idag, for dagen skulle by på veldig mange inntrykk!

Gruppen ble delt i to, og første pulje satte kursen innover i gamle Øst-Berlin, til vi kom til et sted som for 22 år siden ikke eksisterte på kartet. Vi besøkte Gedenkstätte Hohenschönhausen, bedre kjent som Stasifengselet.


De fleste ble nok beveget av å høre om hvordan fangene ble torturert her - om de var skyldige eller uskyldige. Til å begynne med ble det utøvet fysisk tortur - og etter 1961 "bare" psykisk tortur. Det var flere som reagerte på hvor ung denne historien er, og hvor nylig alt ble til historie.

Vi ble så kjørt til det Sovjetiske minnesmerke, der vi møtte Per, rektor på Vestby vgs. Han tok oss gjennom historien av de siste dagene før Hitler begikk selvmord, og med en innlevelse og entusiasme som var helt strålende! Han hadde personlige opplevelser, bl.a. om da han tok med seg sine barn til Berlin før muren falt. Den spennende (og iskalde!) gåturen gikk bl.a. til Brandenburger Tor, der Ronald Reagan sa de berømte ordene "tear down this wall" i 1987, til Luftwaffes tidligere hovedkvarter, som idag huser Tysklands finansdepartement, grunnen der palasset til Joseph Goebbels sto, og der det idag er Holocaust-museum under bakken. Vi avsluttet den givende rundturen ved Checkpoint Charlie. Historietimen lokket frem smil, undring, forbauselse og forståelse. Tusen takk, Per! Nå fikk jeg også lyst til å studere mer om byen!

Dagen er ennå ikke over, og etter at denne rundturen var over, gikk alle hver til sitt. Jeg benyttet anledningen til å få med meg DDR-museet rett på den andre siden av Berlinerdomen. Spennende museum som viser mer om dagliglivet i gamle DDR. Jeg måtte jo smile når jeg så respatex-bord, brune sofaer og tv som stakk en halv meter bakover. Der var det også utstilt en Trabant og bilen som pampene brukte. Fint museum som gir deg et lite dypdykk i de kanskje litt mer trivielle ting i det daglige Øst-Tyskland. Spesielt etter å ha opplevd Stasifengselet, så etterlater det et inntrykk.

Fantastisk dag som både jeg og elevene har hatt utbytte av!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar