onsdag 16. februar 2011

Blir denne byen noensinne ferdig?

Dag 4

En ting er helt sikkert: Denne byen er under stadig utvikling. Det bygges overalt, og spesielt i det tidligere Øst-Berlin kan man stadig se nye fremrykk av vestlig bygningsmasse. Butikker som H & M, Mango, Zara og andre kjente vestlige merkebutikker blir et stadig vanligere syn i alle deler av Berlin. Det har nærmest eksplodert siden sammenslåingen av Vest-Tyskland og DDR i 1990, og det blir liksom aldri ferdig... Spørsmålet er når berlinere mener at balansen er oppnådd (dvs. når øst har tilpasset seg vest).

Også når det gjelder historie og minnesmerker er det en enorm utvikling. Idag besøkte vi Holocaust-museet, som ble reist i 1992, og er reist til minne om europeiske jøder som ble drept under andre verdenskrig. Minnesmerket består av 2.711 sementklosser plassert på et ujevnt underlag over et område på 19.000 kvadratmeter.

Elevene ble spurt hva de følte at dette skal forestille, og det var omtrent like mange svar som ungdommer i gruppen - det er også det som er meningen...

Etter at vi hadde fått historien fortalt av en lokalguide ute, gikk vi ned i minnesmerket, der det er laget en fantastisk utstilling som viser hvordan jødene hadde det i ulike land, beskrivelser av jødiske familier og fremstillinger av konsentrasjonsleirer i Europa. Det var mange inntrykk, og vårt tidsvitne, Alf, kunne gi oss et helt utrolig supplement til informasjonen, ved at han fortalte hva han selv hadde opplevd. Det er ingen som kan beskrive alle de tankene som farer gjennom hodet på folk som besøker dette minnestedet. Forhåpentligvis får det en til å tenke litt lenger enn nesa rekker...

Ettermiddagens besøk var lagt til Historisk Museum, en vakker bygning som inneholder både permanente og kortere utstillinger. Vi besøkte en slik kort temautstilling som het Hitler og folket. Der fikk vi oppleve opptakten til krigen, hvorfor Hitler forherliget sin ideologi (vi så bl.a. første utgave av Mein Kampf), og kampanjene det nasjonalsosialistiske parti hadde for å vinne valget i 1933. Her fantes det uniformer fra nazi-Tyskland, filmer, bilder og mye annet som bekrefter den galskapen som Hitler var en foregangsmann for.

Nå er det bare kvelden igjen av vårt spennende Berlin-besøk, for i morgen tidlig setter vi nesen nordover igjen. Da skal vi til to av turens høydepunkter; Sachsenhausen og Ravensbrück. I morgen kveld er vi fremme i Travemünde, før vi går om bord i fergen som tar oss over Østersjøen til Trelleborg.

Jeg er usikker på om jeg får skrevet mer før jeg er tilbake i gamlelandet, men i verste fall kommer siste del av turen litt i etterkant (lørdag eller søndag)

Auf wiedersehen fra meg så langt i Berlin!

1 kommentar:

  1. Reiste med hvitebusser bare for et år siden eller noe sånt sammen med klassen, var en kjempe bra tur med opplevelser av triste og fine ting, og skulle gjerne reist igjen. Bra blogg om turen din/deres!

    SvarSlett