lørdag 14. mai 2011

Hva venter du på? Det er bare å reise!

Hvis du har vurdert om du skulle reise til Krakow eller ei, så slutt å vurdere! Bare reis avgårde! (Sørg bare for at det er med Hvite busser, så klart...!) Dette er en helt utrolig by som har alt å by på. Her er noe for en hver smak (les gane), og for de tynne lommebøkene. Du får mer for pengene enn du aner, og det kan være smart å vurdere en ekstra koffert til hjemreisen. Jeg har hørt historier om folk som har kjøpt med seg både badekar og fliser hjem til Norge! Det var riktignok med buss, men allikevel...:)

I dag har vi fått testet Krakows største shoppingsenter (noe sånt som 570 butikker), og der finnes det alt fra de kjente butikkene du også finner hjemme, til de litt mer ukjente for oss nordmenn. Kjennetegnet er lave priser, ofte 50-70 % under norske priser.

Før vi var på shopping, fikk vi en interessant omvisning i den tidligere kommunistiske bydelen Nowa Huta. Dette er en bydel som tidligere besto av ca 300.000 innbyggere, og som var erkeeksemplet på byggestil og levesett fra 1948 - 1999. Bygningene ligger i forbindelse med stålverket, som hadde hele 70.000 arbeidere på et tidspunkt, og var i utgangspunktet ikke bygget med arkitektonisk glede, snarere funksjonalistisk enkelhet. I dag fremstår området som et grønt og mye finere strøk enn hva det var da det ble bygget, og stadig flere flytter hit. Vi så også noe som ikke akkurat gikk hånd i hånd, nemlig et kloster og en svært spesiell kirke. Kirken ble reist av opprørere mot kommunismen i 1968, og ble velsignet at den tidligere pave Johannes Paul II, som var fra Krakow. Da vi kom inn i kirken, var det nattverd for små barn, og de fikk utdelt en liten gave fra kirken.


Vi hadde fått et tips om at det like i nærheten av hotellet skulle befinne seg et hull i en vegg, der de laget Krakows (og kanskje Polens) beste iskrem... Vi gikk et stykke fra hotellet, og med ett så vi en kø som var omtrent 50 meter lang, og som så ut til å føre inn i ingenting. Ikke noe skilt eller noe informasjon om hva de sto i kø for. Jeg hadde nesten følelsen av at det var kø for å skaffe billetter til en konsert eller noe, men i og med at vi visste hva dette gjaldt, stilte vi oss pent opp, og ventet i ca. 20 minutter, før vi kom inn i paradis... Et bittelite lokale, der to ekspeditører tok i mot bestillingene på løpende bånd. Vi måtte ha litt hjelp med å finne ut av hva vi bestilte, og både bak og foran disken var det forståelsesfulle polakker som hjalp oss. Jeg tror kanskje at de som sto bak oss i køen var litt utålmodige, men de fikk sin is, de også... Blikkene var lange til de som sto bakerst i køen, og som skimtet oss barnlige nordemennene med hver sin is i hånden. Og smaken? Mmmm... Dette blir nok vårt moltested i Krakow!




Nå er det kveld i byen, og vi skal snart spise middag. I morgen tidlig setter vi kursen hjemover igjen. Denne gangen med tyngre kofferter og veldig, veldig mette på deilig mat og utrolige inntrykk fra denne helt spesielle byen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar